Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
Posta Seri İlan, Posta Gazetesi, Posta Seri İlanlar, Posta İlan Servisi, Posta İlan Verme

Başkent Ankara İçin Unesco'da Son Şans

Başkent Ankara İçin Unesco'da Son Şans

Başkent Ankara’nın tarihi dokusu üzerinde son yıllarda çok fazla tartışma var. Bu tartışmaların önemli bir kısmı kent yönetimlerinin yaptıkları uygulamalar ve uygulamalara meslek odalarının getirdikleri eleştiriler üzerinden yürütülüyor. Kent yönetimi plansız ve çağdaş koruma yaklaşımlarına dayanmayan uygulamaları katılımcı olmayan yöntemlerle uygulamakla, meslek odaları da tarihi kent merkezi konusunda hep eleştiren ve çözüm önerisi geliştirmek konusunda geride kalmakla suçlanıyor.


Tüm bu tartışmaların dayanak noktası ise Başkent Ankara’nın tarihi, kültürel ve doğal mirasının korunması konusunda bir ortak aklın ve vizyonun bir türlü oluşturulamaması. Kentteki tüm kamu kurumlarının, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının ve sıradan vatandaşın benimseyeceği ve katkıda bulunmak isteyeceği, kendini ait hissedeceği ve sahipleneceği bir hedef belirlenmesinde sorun yaşanıyor. Bunun sonucu ise kent yönetimlerinin yaptıkları uygulamaların bekleneni vermemesi, meslek odalarının itirazlarını götürdükleri mahkeme kararlarının çok geç gelmesi ve nihai olarak Başkent Ankara’nın kentsel miras değerlerinin gün geçtikçe aşınması ve kan kaybetmesi.


Bu soruna parmak basmak ve Ankara için bu anlamda ortak bir hedefi tartışmak üzere 9 Mayıs Pazartesi günü saat 13.30 - 17.30 arasında, Ankara Palas Devlet Konukevi'nde Atılım Üniversitesi tarafından tüm Ankaralılara ve kentin paydaşlarına açık bir etkinlik düzenleniyor. Başlığı “UNESCO Yolunda Ankara Kentinin Kültürel Değerleri ve Kimliği” olarak belirlenen etkinlikte açılış konuşmalarının ardından Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin’in moderatörlüğünde koruma plancısı Dr. Ege Yıldırım, Prof. Dr. Mehmet Tuncer, Prof. Dr. T. Elvan Altan, Doç. Dr. Nuray Bayraktar ve Dr. Açalya Alpan’ın katılımıyla bir panel ve sonrasında bir forum düzenlenecek. Öncelikle UNESCO Dünya Miras Alanlığı'nın nasıl gerçekleştiği ve bir kente ne sağladığı konusu ele alındıktan sonra, Ankara'nın dünya miras alanı olabilmesi için sahip olduğu farklı tarihsel dönemlere ait değerler ve izlenmesi gereken süreç ayrıntılı olarak ele alınacak. Etkinliğin Başkent Ankara için tarihi alanların korunmasında ortak bir hedef olarak “Dünya Miras Alanı Adaylığı” sürecini masaya yatırması bekleniyor.


Başkent Ankara İçin Unesco'da Son Şans
Share this post
Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post